Kultura jedzenia


Podróżując na Wschód możemy spotkać się z sytuacją, że jedzenie na mieście i szukanie dobrych restauracji zacznie nam się nużyć i będziemy chcieli docenić dobrą, tradycyjną kuchnię. Przy odrobinie szczęścia zostaniemy zaproszeni na obiad, czy kolację w gości, a wtedy warto wiedzieć, jak się zachować, by postępować zgodnie z tradycją Wschodu.
Na Wschodzie przed wszystkim celebruje się posiłki. Na Zachodzie jadamy często szybko np zamawiając szybka pizza w Poznaniu na telefon, w biegu lub przed telewizorem, tam natomiast z jedzeniem wiążą się rozmaite tradycje i rytuały.
Dania pojawiają się na stole w tym samym czasie, a gość ma obowiązek spróbowania wszystkiego, co podano. Jada się trzy główne posiłki dziennie, zaczynając od śniadania, gdzie możemy posmakować chleba z dżemem, białych serów, jogurtów, daktyli, po obiad, zwykle mięsno-warzywny i skromniejszą kolację, jedzoną zwykle na zimno, która zakończona jest smakowitym deserem.
Warto posmakować regionalnych przysmaków, szczególnie, że wiele podobnych jest do dań z Europy, jednak dzięki przyprawom i podaniu mają swój oryginalny smak.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Witajcie innowacje!
Nie oszukujmy się – na całym świecie, codziennie, powstają miliony innowacyjnych pomysłów na biznes. Niestety tylko część z nich jest odpowiednio dofinansowana. Wpadłeś na genialny pomysł, ale nie jesteś pewny czy jesteś jedyną osobą, która to wymyśliła? Co zrobić? Jak działać? Przede wszystkim zap

Jak wygląda żywienie malucha w żłobku?
Zdrowe żywienie malucha w żłobku jest kluczowe dla jego rozwoju i samopoczucia. Odpowiednia dieta dostarcza niezbędnych składników odżywczych, które wpływają na wzrost, rozwój mózgu oraz odporność. Placówki mają za zadanie zapewnić zróżnicowane posiłki, bogate w witaminy i minerały, co przekłada się