Podróżując na Wschód możemy spotkać się z sytuacją, że jedzenie na mieście i szukanie dobrych restauracji zacznie nam się nużyć i będziemy chcieli docenić dobrą, tradycyjną kuchnię. Przy odrobinie szczęścia zostaniemy zaproszeni na obiad, czy kolację w gości, a wtedy warto wiedzieć, jak się zachować, by postępować zgodnie z tradycją Wschodu.
Na Wschodzie przed wszystkim celebruje się posiłki. Na Zachodzie jadamy często szybko np zamawiając szybka pizza w Poznaniu na telefon, w biegu lub przed telewizorem, tam natomiast z jedzeniem wiążą się rozmaite tradycje i rytuały.
Dania pojawiają się na stole w tym samym czasie, a gość ma obowiązek spróbowania wszystkiego, co podano. Jada się trzy główne posiłki dziennie, zaczynając od śniadania, gdzie możemy posmakować chleba z dżemem, białych serów, jogurtów, daktyli, po obiad, zwykle mięsno-warzywny i skromniejszą kolację, jedzoną zwykle na zimno, która zakończona jest smakowitym deserem.
Warto posmakować regionalnych przysmaków, szczególnie, że wiele podobnych jest do dań z Europy, jednak dzięki przyprawom i podaniu mają swój oryginalny smak.